Nahrávám...

středa 20. září 2006

Den šestý - Vis

Dnešní den nás čeká cesta na ostrov Vis. Ostrov leží ve vnějším pásu Středodalmatských ostrovů, má rozlohu 90,3 km2 a asi 4300 obyvatel. Prý nemá vlastní vodu, dováží se v cisternách (nicméně vodu do lodi jsme bez problému natankovali přímo z mola). Nejvyšším bodem je Hum (587 m) na jihozápadě ostrova (na ten ale není čas a tak zdolání nejvyššího bodu necháme na jindy). Hlavní význam ostrova je v rybolovu jehož zpracování je v Komiže, kde v podvečer přistáváme. Je to vidět kromě jachetního mola je i přístaviště plné rybářských lodí.
[singlepic=1521,160,120,,left]Posádka,shodou okolností česká, která má loď vedle nás je vysmátá, bohužel jim ale nefunguje jim startér, takže už dva dni čekají na opravu. Nezávidíme jim, protože pro nás by to byl pořádný problém, za dva dny máme vracet loď a ještě k tomu jsme na ostrově, kde by byla těžká doprava jakéhokoliv náhradního dílu.
Procházka po ostrově nás vede směrem ke klášteru sv. Mikuláše (Sveti Nikola), kterému se říká Muster (v místním dialektu klášter) a vévodí celému okolí. Nejdeme až k němu a jen obhlížíme okolí a poté se vracíme zpět po pobřeží.

Žádné komentáře:

Okomentovat